Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Turistické trasy Bad Gastein II

 Turistické trasy Bad Gastein II

Pro milovníky poznávání zajímavých míst, přírody a památek po svých máme další tipy, kudy se vydat v okolí Bad Gastein.

 

TRASY: Gamskarkogel, Vyhlídková trasa na Stubnerkogel, Kühkar

 

Máme pro Vás další článek ze série Turistické trasy. Čtěte dále a naplánujte si výlety v okolí Bad Gastein, aby jste si dovolenou užili naplno.

Gamskarkogel

Gamskarkogel je ideální vyhlídkový bod (2467m), který je zároveň celkem snadno dosažitelný. Takové místo člověk jen tak nenajde. Budete mít výhled na celý horský hřeben Vysokých Taur a navíc na severní část Vápencových Alp od Wilden Kaiser až po Dachstein. Není divu, že tu již roku 1829 byla postavena horská chata. Byla to dokonce první alpská chata v Rakousku, která měla sloužit pouze horolezcům. Chata byla přestavěna v roce 1933, ale původní základy byly zachovány jako kuchyňské prostory. Nejnovější renovace proběhla v roce 2013, během které byla zachována původní podoba z roku 1933.

 

Trasa na Gamskarkogel začíná u penzionu Grünen Baum (1066m) a první část vede strmě přes horskou louku. Strmý začátek netrvá dlouho a brzy je cesta příjemnější. Pohled do údolí Kötschachtal a hřebeny Tischlergruppe Vám navíc vynahradí trochu té námahy. Další atrakcí jsou trpaslíci rozmístění podél cesty. Jdeme dále podél slunného jižního svahu až vystoupáme k Poserhöhe, kde se nám otevírá krásná vyhlídka na Bad Gastein. Okrajové části vyhlídky jsou zajištěny zábradlím.

 

Od Poserhöhe jde cesta krátce přes Almgelände, poté skoro bez stoupání přes pohádkový les s pokroucenými stromy ověšenými mechem a lišejníky. Teprve po překonání lesa se cesta opět stává strmější a převýšení cítíme při stoupání k Tofernscharte (2091m), horskému sedlu vedoucímu na Großarl. Cesta se dále točí přes hřeben k nejvyššímu bodu ke zmiňované horské chatě - Badgesteiner Hütte. Naskytne se Vám úchvatný pohled do celého okolí.

Tip: Doporučujeme v chatě přenocovat a vychutnat si nezapomenutelné pozorování západu a východu slunce.

Info:

Výchozí bod / Cíl: Grüner Baum, Kötschachtal

Přibližná doba chůze: 7 hodin (tam a zpět)

Délka: asi 11 km

Nejvyšší bod: 2467 m

Obtížnost: střední

Stubnerkogel

Tato stezka na Stubnerkogel (2228m) vede okolo všech zdejších atrakcí a doporučujeme ji jako relativně snadnou odpočinkovou procházku. Od stanice lanovky jdeme po 140 metrů dlouhém visutém mostě, který nabízí krásné pohledy do krajiny pod námi. Za mostem jdeme k vyhlídkové plošině Glocknerblick a vychutnáme si panorama ledovcových vrcholků Vysokých Taur. Odtud pokračujeme k stezce, která vyžaduje trochu odvahy, neboť je lávka zavěšená do skály a místy tak trochu ztrácíme pevnou půdu pod nohama. Stezka vede na další vyhlídkovou plošinu. Od druhé vyhlídky se po široké a snadno schůdné cestě vracíme zpět k horské stanici.

Tip: Stanice slouží jako výchozí bod pro mnoho dalších turistických tras například k Zitterauer Tisch, k Bockhartsee and do Naßfeld, nebo do Stubneralm.

Info:

Výchozí bod / Cíl: Horská stanice lanovky Stubnerkogel, Bad Gastein

Přibližná doba chůze: 30 minut

Délka: asi 1,7 km

Nejvyšší bod: 2228 m

Obtížnost: lehká




Kühkar

Cesta na Kühkar začíná na frekventované horské cestě a poté se stáčí do malebného a osamělého horského údolí. Nejprve nás široká a mírně strmá lesní cesta vede skrz údolí Kötschachtal do Prossau k hostinci Alpengasthof Prossau. Pokud Vám cesta k hostinci přišla příliš rušná, pokračujte dále a klid budete mít zaručený. Cesta je odtud užší, strmější a s mnoha zatáčkami vede hustým lesem. Na jedné straně se do údolí řítí vodopád Kesselfall, na druhé se tyčí žulové stěny Bocksteinkogel. Les postupně prořídne a trasa pokračuje bez převýšení skrz romantické údolí Kühkar. V údolí si můžete prohlédnout polorozpadlou chatu Kesselkar-Almhütte. Vysokohorskou bažinatou oblast zdobí ojedinělé borovice a modříny. V této oblasti byl před 150 lety zabit poslední medvěd v gasteinském údolí. Medvědů se tedy obávat nemusíte, přesto by jste se tu raději měli otočit a vrátit se zpátky. Trasa dalšího výšlapu je totiž zatím jen sporadicky značená a je doporučována spíše pro profesionální horolezce.

Tip: Na zpáteční cestě se od hostince v Prossau můžete svézt autobusem nebo dokonce kočárem taženým koňmi.

Info:

Výchozí bod / Cíl:

Grüner Baum, Kötschachtal

Přibližná doba chůze: 4,5 hodiny (tam a zpět)

Délka: asi 15 km

Nejvyšší bod: 1786 m

Obtížnost: střední

Poznámka: Vždy se informujte o aktuálních podmínkách a případných změnách trasy a dodržujte bezpečností opatření pro pohyb na horách.

Ideálním výchozím bodem pro ubytování je Residence AlpenHeart, která se nachází v srdci malebného lázeňského městečka. Poklidný hotel poskytuje všechny možné služby, aby byli klienti maximálně spokojení. Bojíte se mluvit německy? Žádný problém, zaměstnanci Vás milerádi česky přivítají a nemusíte se bát jazykové bariéry, stejně tak si můžete vychutnat české pivo, půjčit kola, apod.

UBYTOVÁNÍ BAD GASTEIN - REZERVOVAT ZDE

 

Kühkar Kühkar Kühkar Stubnerkogel Stubnerkogel Badgesteiner Hütte  

Turistika