Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Turistické trasy Bad Gastein

Turistické trasy Bad Gastein

TRASY: Gasteiner Höhenweg, Böcksteiner Höhenweg - Hirschkarköpfl, Reedsee. Pro milovníky turistiky se v okolí údolí Bad Gastein nachází nespočet krásných turistických tras, které Vás naprosto okouzlí dokonalou přírodou a dech beroucími scenériemi.

Čerstvý vzduch, křišťálově čisté horské potoky a horská jezera, pozoruhodná fauna a flóra, malebné horské chaty a vesničky, to všechno dělá z Bad Gastein jednu z nejoblíbenějších turistických oblastí v Rakousku. Vybrat si můžete z nespočtu turistických tras. My Vám ty nejoblíbenější představíme v této sérii článků.

 

Gasteiner Höhenweg

Trasa Gasteiner Höhenweg je jednou z nejpopulárnějších tras v Gasteinském údolí. Začátek trasy se nachází v městečku Bad Hofgastein nad hřbitovem u kavárny Cafe Gamskar. Stezka vede v cca. 1000 metrech nad mořem skoro v přímé linii směrem na Bad Gastein a končí u druhé kavárny Cafe Gamskar, tentokrát v Bad Gastein - ano, skutečně se na každém konci trasy nachází kavárna se stejným názvem! Gasteiner Höhenweg je poměrně jednoduchá a velmi panoramatická procházka s nízkým převýšením. Půjdete okolo rozkvetlých luk, prosluněných lesů, starých mlýnů, malebných statků a přes rokle Gadaunerer a Remsacher. Soutěsku Gadauner je možné projít a vychutnat si úžasný pohled na vodopád. Z informačních tabulí se navíc dozvíte spoustu zajímavých informací.

Podél cesty je vždy něco ke koukání, ať už nádherné výhledy na místní vesničky choulící se na úbočích hor, nebo pozorování místních rostlin a zvířat. Hned vedle cesty je například jelení obora.

Tip: Na jižním konci trasy se můžete rozhodnout pokračovat dalším výletem do údolí Kötschachtal, zpáteční cestou se projít po Kaiser Wilhelm Promenade nebo Achenpromenade přes Badbruck nebo Kötschachdorf

 

Trasu můžete samozřejmě projít i v opačném směru a začít v Bad Gastein nebo se na trasu napojit cestou.

Informace:

Výchozí bod:

Bad Hofgastein nebo Bad Gastein

Přibližná doba chůze: 2 hodiny (pouze Höhenweg)

Délka: asi 5,5 km

Nejvyšší bod: 1040 m

Obtížnost: lehká

Böcksteiner Höhenweg - Hirschkarköpfl

Trasa dříve vedla skoro celá hustým lesem, ale nyní již směrem na Böckfeldalm půjdete velmi často přes otevřená prostranství s nádhernými výhledy. Zpočátku je cesta široká a poměrně strmá, brzy se však promění v pravou alpskou stezku s dobrým značením a krásným okolím. Největší dojem na Vás zanechá pohled na překrásný poutní kostel „Maria vom guten Rat“ v údolí Böcksteinu. Po necelé hodině se vyplatí zastávka na svačinu v Böckfeldalm. Naskytne se Vám úchvatný výhled na Radhausberg a Schareck. K občerstvení si objednejte místní jablečný džus a posilněte se na další fázi cesty. Horské louky nad Böckfeldalmem jsou posety alpskými květinami včetně několika opravdu unikátních druhů. Trasa tu není extrémně obtížná, i když nyní křižuje strmé lesní porosty. Na některých místech jsou pro větší bezpečnost umístěna ocelová lana k přidržování a je třeba si více dávat pozor, kam šlapete. Trochu nepohodlí Vám mnohokrát oplatí pohledy do údolí Gasteiner, Naßfelder- a Anlauftal. Díky obtížné dostupnosti je navíc tento les jedním z posledních pravých alpských pralesů Gasteinskkého údolí. Poté se opět dostanete k obhospodařované oblasti Zitterauer Alm.

Odtud již můžete zahlédenout prostřední stanici železniční trasy Stubnerkogelbahn. K horské túře však patří především výšlap na vrchol, a proto přejdeme silnici a pokračujeme ve výšlapu přes obydlenou část Hirschkar směrem k nepřehlédnutelným lavinovým zátarasám. Během několika minut vystoupáme východním směrem k pamětnímu kříži horské záchranné služby na Hirschkarköpfl. Místo je provoněno vysokými borovicemi a za výstup Vás odmění nezapomenutelnými výhledy do údolí. Poté sejdeme zpátky na Zitteraueralm a odsud se dostaneme asi za 10 minut zpět k stanici Stubnerkogelbahn.

Tip: Sejít můžete až do stanice v údolí. Cesta trvá asi hodinu a povede přes zimní sjezdovky a přehrazené potůčky.

Informace:

Výchozí bod:

Montansiedlung Böckstein

Cíl:

Mittelstation Stubnerkogel

 

Přibližná doba chůze: 3 hodiny

Délka: asi 6 km

Nejvyšší bod: 2002 m

 

Obtížnost: střední

 

Reedsee

Jezero Reedsee (1831m) leží na úpatí horských vrcholků Tischlergruppe obklopené starobylými horskými lesy. S trochou štěstí uvidíte, jak se na klidné jezerní hladině zrcadlí stromy, ledovce a horské štíty. Pokud se rozhodnete pro pěší tůru k jezeru, vyhraďte si dostatek času a vezměte si zásoby na piknik. Věřte nám, že se Vám nebude chtít brzy odejít.

 

Začátek cesty k jezeru je vcelku nenáročný a vede nejprve po rovné lesní pěšině k osadě Prossau, od které se Vám naskytnou krásné výhledy na zasněžené vrcholky Tischlergruppe. Přibližně po půl hodině přejděte po pravé straně malý most přes Kötschacher Ache. Dostaneme se na pěknou horskou stezku a již po pár minutách je po pohodlné procházce. Další hodinu strmě stoupáme k malé mýtině Kohlplatzl, na které se kdysi zpracovávalo hnědé uhlí. Po krátké zastávce pokračujeme skrz borovicové lesy a horský podrost stále do kopce, až se najednou stezka vyrovná a před námi se najednou vynoří Reedsee. Cesta zpět vede stejnou trasou k výchozímu bodu.

 

Tip: Na trase mezi Kohlplatzl a jezerem je lepší nescházet z cesty. V okolním podrostu mohou být nezakryté strže z doby těžby hnědého uhlí.

Informace:

Výchozí bod:

Grüner Baum, Kötschachtal

Přibližná doba chůze:  5 hodin (Výstup: asi 2,5 hodiny)

Délka: asi 12 km

Nejvyšší bod: 1840 m

Obtížnost: střední

Poznámka: Vždy se informujte o aktuálních podmínkách a případných změnách trasy a dodržujte bezpečností opatření pro pohyb na horách.



UBYTOVÁNÍ BAD GASTEIN - REZERVOVAT ZDE

Turistika