Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Termální prameny Bad Gastein

Termální prameny Bad Gastein

Gasteinské údolí je vyhledávanou lokalitou nejen pro turistiku a lyžování, ale také pro různé rehabilitační a léčebné pobyty. V oblasti totiž vyvěrá osmnáct léčivých termálních pramenů bohatých na minerály, především na radon.

Drtivá většina pramenů je přísně chráněná a přístup přímo k nim je tak zakázán. K vidění je jen jeden jediný - Alžbětin pramen, na který narazíte v rámci naučné stezky, která začíná v centru Bad Gasteinu u kamenného mostu.

K vodě z ostatních pramenů se nicméně dostanete, jelikož ji využívají vybrané hotely a lázně k léčebným procedurám. Denně lázněmi proteče pět milionů litrů radonové vody o teplotě 40 – 50 °C.

Gasteinské prameny jsou pro své blahodárné léčebné účinky vyhledávány už několik století. Rozvoj lázeňství odstartovala těžba zlata v údolí, při které byly objeveny léčebné účinky místních štol. Na horníky působily tak pozitivně, že sem přilákaly i mnoho slavných osobností, které se léčily ze svých neduhů.

Léčebné prameny okusil ve dvacátých letech například německý prozaik Thomas Mann, Albert Einstein, Sigmund Freud nebo Rooseveltova rodina. Později lokalitu navštívila například kapela U2, herečka Anita Ekberg, Liza Minelli, Jude Law nebo Nicolas Cage. Do Bad Gastein se často vracel papež Jan Pavel II.

Léčebné koupele v termální vodě pomáhají ulevit od různých druhů bolesti a skvěle také pomáhají při rehabilitaci po zraněních. Jejich účinky pozitivně pocítí i lidé trpící astma, bronchitidou, alergickými onemocněními nebo záněty dutin.

Bad Gastein byl prvním místem, kde se nabízela léčba pomocí radonu. Dnes už jde o běžný způsob. Léčba probíhá buď ve formě koupelí, nebo pití radonové vody, případně inhalací či kombinací těchto metod.

Pokud chcete působení radonové vody pocítit na vlastní kůži, můžete využít několika koupališť, či lázní, přístupných pro veřejnost. Mezi nejoblíbenější patří skalní lázně Felsentherme, které nabízí jak komplex saun, tak venkovní i vnitřní bazén. Jsou navíc zbudovány přímo ve skále a nabízejí tak jedinečnou atmosféru.

Další oblíbenou lokalitou jsou Alpské lázně, které jsou oproti Felsentherme modernější a jsou zároveň největšími lázněmi v údolí. Krom venkovního a vnitřního bazénu je zde velký prostor pro menší děti a zaujme také vodní multikino. V areálu jsou také dva tobogány, jeden mírnější, druhý prudší. Pro dámy je vyhrazen speciální prostor, kam mají muži zakázán přístup.

Menší útulné lázně Solarbad najdete ve vesničce Dorfgastein. V zimě fungují jen jako sauna, ale v létě jsou skvělou atrakcí pro celou rodinu. Jejich součástí je i tobogán a dětský bazének. Ideální místo pro odpočinek po náročné túře.

 

HOTEL BAD GASTEIN - REZERVUJTE SI SVŮJ POBYT ZDE

Turistika