Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Soutěska Vorderkaserklamm

Soutěska Vorderkaserklamm

Mohutné horské masivy, monumentální výhledy, panenská příroda… To asi člověku vyvstane na mysli jako první, když se řekne “Alpy”. Alpy však skrývají i mnoho “zapadlých” míst, které stojí za návštěvu. Soutěska Vorderkaserklamm stojí rozhodně za návštěvu!

Alpy jsou protkány mnoha soutěskami, které se na první pohled nezdají natolik atraktivní. Naprosto je ignorovat by bylo však velkou chybou. Pokud nemáte štěstí na počasí, tak vězte, že horské soutěsky skýtají jak ideální scenérii i při snížené viditelnosti, tak i únik před přímým slunečním světlem.

Jednou z takových oáz klidu je soutěska Vorderkaserklamm, do které vás dnes zavedeme.

 

Historie

Soutěska se začala formovat přibližně před 12 000 až 14 000 lety, kdy ledovcové kry rozpustili a proud Oedenbachu postupně omílal tvrdou skálu rychlostí přibližně 6mm ročně. Tímto pomalým procesem se vytvořil skalnatý komplex široký až 6 m, který byl zpřístupněn roku 1882. Celá délka soutěsky Vorderkaserklamm je 400 m.  Po celé její trase můžete napočítat až 51 lávek a 35 schodišt, díky kterým se budete pohybovat ve výšce úctyhodných 80m. V nejužším místě je široká pouhých 80cm. Roku 1977 byla uznaná jako chráněná přírodní oblast.

 

Kudy a kdy?

Soutěsku naleznete přímo mezi obcemi St. Martin a Weissbacch. Pokud se vydáte přímo z Bad Gastein, tak počítejte, že Vám cesta zabere přibližně půl druhé hodiny.

Samotná soutěska (a přilehlé občerstvení) je otevřená od soboty 28. dubna 2018 do poloviny října, a to od 9:30 do 17:00 (v červenci a srpnu je otevírací doba do 18:00).

V případě, že navštívíte soutěsku v období květen -  srpen, tak se můžete těšit na nádherně rozkvetlé orchideje, kterými je poseto okolí. Dokonce v tomto mezidobí je zde otevřená orchidejová stezka, kde si můžete naplno vychutnat jejich květenství. Pokud jste vášniví fotografové, tak vám tato nevšední podívaná nesmí uniknout.

Po příjezdu autem máte dvě možnosti, kde zaparkovat. Buď na velkém parkovišti přímo po sjezdu z hlavní silnice, nebo u restaurace, která sousedí se soutěskou. Druhou možností ušetříte až 1,8 km chůze. Pokud však zvolíte tuto druhou možnost, tak se připravíte o dvě malebná jezírka, která přímo vybízí k tomu, abyste se v nich vykoupali. Ovšem pozor, jezírka neoplývají vysokou teplotou, takže je to kratochvíle spíše pro otužilejší z Vás.

Pokud však plánujete tuto soutěsku navštívit v rámci rodinného výletu, tak Vás můžeme ujistit, že je díky délce je vhodná i pro menší děti,  jelikož díky její délce jí absolvují. Určitě je také potěší “vodní sprcha”, která vás čeká u jednoho z vodopádů. Proto doporučujeme se vybavit nepromokavým oblečením. Stejně tak budou mít radost z restaurace u přilehlého parkoviště, kde se můžete občerstvit nabídkou místních specialit, a Vaše ratolesti se mohou vyřádit na houpačkách a prolézačkách v přilehlém areálu.

Mějte na paměti však to, že v rámci rodinného výletu zaparkujete na prakovišti u restaurace. Nebudete muset absolvovat trasu 1.8km, která je určená spíše pro zkušenější a naročnější turisty, a není vhodná pro malé děti.

Zda-li se budete vyskytovat v okolí soutěsky, tak Vám návštěvu vřele doporučujeme. Nebudete mít nouzi o krásnou přírodu, aktivní odpočinek a krásné fotografie.

 

UBYTOVÁNÍ BAD GASTEIN - rezervace zde

Salzbursko