Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Soutěska Seisenbergklamm

Soutěska Seisenbergklamm

Pokud budete hledat soutěsku Seisenbergklamm, tak jí naleznete v rakouském městečku Weißbach, které je vzdálené necelých 80 km od Bad Gastein. Celá cesta vám zabere tedy něco okolo 75 minut.

Celá soutěska je součástí Weißbašského přírodního parku. Charakterizuje jí impozantní síla vody, která zde padá téměř z každého místa. Celá trasa přibližuje hravou cestou informace jak z přírodopisné, tak blízké historie. Zajímavosti o soutěsce jsou podány formou, která je vhodná jak pro dospělé, tak pro děti.

 

Historie soutěsky

Soutěska začala vznikat v poslední Době ledové, tzn přibližně před 12 000 lety. První zpřístupnění se přisuzuje místním dřevorubcům, kteří jí opatřili dřevěnými mosty roku 1831. Roku 1912 byla obnovena přístupová cesta k soutěsce a opraveny veškeré instalované konstrukce a lávky.

Bohužel roku 1916 zasáhla soutěsku Seisenbergklamm ničivá povodeň, která strhla veškeré lávky a mostky. Tato událost zapříčinila to, že rokle byla celých dlouhých 8 let naprosto nepřístupná.

Až v letech 1924/1925 započaly práce na obnově celé soutěsky. 26. července 1925 byly práce úspěšně dokončeny a soutěska Seisenbergklamm mohla být slavnostně otevřena pro širokou veřejnost. Období, kdy byla soutěska přístupná, bohužel ukončil rok 1940, kdy infrastrukturu rokle zničila obrovská bouře.

Tento žalostný stav rokle přetrval až do roku 1953, kdy se přes nebezpečí skupina obyvatel Weissenbachu pustila do rekonstrukce všech lávek v rokli. Práce na rekonstrukci byly úspěšně ukončeny roku 1954.

 

Informace o soutěsce

Pokud zaparkujete na přilehlém parkovišti, tak díky značení se dostanete až k hlavnímu vstupu do soutěsky. Cestou se můžete kochat krásou místních vodopádů, na které lze cestou narazit. U vstupu musíte zaplatit poplatek ve výši 5.00 euro za dospělou osobu a 3,50 euro za každé dítě do 15 let. Pokud dorazíte ve větší skupině, tak je cena za vstup 4,50 euro za osobu a 3,00 euro za dítě do 15 let. Mějte na paměti však otevírací hodiny, které jsou od 27. dubna do konce října a to od 8:30 do 18:30h.

U vchodu můžete také zavítat do místní restaurace, která je známá výbornými a tradičními rakouskými pokrmy. Ty pochází z jejich vlastní organické farmy, která je situovaná před Seisenbergskou soutěsku. Krásná přilehlá zahrada Vás jistě ihned naláká k posezení a občerstvení.

 

Cyklistika

Seisenbergklamm je také oblíbenou destinací pro cyklisty. Cyklistická stezka začíná v obci Krimml a vede přes Salzursko, Innviertel a konči v bavorském Pasově. Během 310 km dlouhé trasy se můžete kochat krásami přírody, monumentálními horami a kopci, či neprobádanými zákoutími. Všechny tyto vjemy vám dají zapomenout na shon a stres všedního dne. Cyklistická stezka je vhodná i pro kratší rodinný výlet, jelikož většina povrchu je dlážděná a s mírným převýšením.

 

UBYTOVÁNÍ BAD GASTEIN - rezervace zde

Salzbursko