Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Sladké speciality Rakouska

Sladké speciality Rakouska

O Rakouské kuchyni a místních specialitách už jsme psali hodně, dnes si řekneme něco o sladkostech a cukrářských výrobcích, které si můžete v Rakousku dát. Obecně je Rakousko zemí moučníků a mnoho z nich je velice oblíbených i v Česku.

Vídeňské fialkové bonbóny

Tyto lahodné bonbóny se vyrábějí ze skutečných fialek. Lístky fialkových květů se usuší a pak se kandují. Tento skvost pochází z dvorního cukrářství C. a K. Demel. Bonbóny si ve své době oblíbila i bavorská princezna Alžběta Bavorská známější spíše pod přezdívkou Sissi. Dodnes se prodávají v originálním balení.

 

Salzburské Mozartovy koule

Kopií je mnoho, ale tuto známou pochoutku seženete pouze v rakouském Salzburgu. Jedná se o čokoládové koule pojmenované po známém skladateli, který se ve městě narodil. Jsou vyrobeny z pistáciového marcipánu, který je obalen nugátem a poté se přelije čokoládou. V roce 2005 získaly dokonce zlatou medaili na mezinárodní cukrářské soutěži.

 

Rakouský dort Sacher

Dort Sacher vznikl v roce 1832, jeho autorem je Franz Sacher, který jej vytvořil ještě jako učeň na dvoře knížete Metternicha. Jedná se o čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Originální Sacher se pod ochranou známkou prodává pouze ve Vídní v hotelu a restauraci Sacher. Existuje mnoho receptů na tento dort, ale originální recept se již léta drží v tajnosti.

 

Jablečný závin

Věděli jste, že tento i v Česku velice oblíbený moučník je původem z Rakouska? Existuje mnoho variant z různých druhů těsta – listového, tvarohového, kynutého a dalších. Připravuje se tak, že se podlouhlý plát těsta naplní nastrouhanými jablky, cukrem, skořicí, rozinkami a případně i strouhankou. Někdy se přidávají vlašské ořechy nebo mandle. Poté se těsto zavine jako roláda a peče se. Podává se čerstvý, studený nebo zahřát.

 

Punschkrapfen

Tento piškotový dezert obsahuje želé, rum nebo punč a čokoládu s růžovou polevou. Je velice oblíbený a můžete ho koupit prakticky po celém Rakousku.

UBYTOVÁNÍ BAD GASTEIN - rezervovat zde

 

Speciality Rakouska

Gastronomie