Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Salzburg - památky

Salzburg - památky

Toužíte navštívit Salzburg? Nádherné město s bohatou historií? Město, kde se narodil a žil Mozart?

Salzburg je městem s přibližně 150 000 obyvateli a rozkládá se v Salzburgské pánvi, nedaleko německých hranic. Po Vídni, Štýrském Hradci a Linci, je to čtvrté nevětší město Rakouska. Můžete zde nalézt nepřeberné množství výjimečných památek. Mnoho z nich jsou evropské unikáty, a proto stojí za to důkladně projít historickou část města Salzburg. Doufáme, že následující článek Vám pomůže při výběru zajímavých míst.  

 

Mozartův dům

Bezesporu jednou z památek, kam musí směřovat Vaše kroky, je Mozartův dům. Je to jedna z nejdůležitějších památek v Salzburgu a nebojíme se říct, že i v celém Rakousku. Je poutním místem jak milovníků hudby, tak historických nadšenců.

Pokud budete mít zájem, můžete si zaplatit přibližně hodinovou prohlídku muzea. Uvnitř najdete řadu unikátních exponátů. Od originálních dokumentů, dopisů, památečních předmětů, až po sbírku portrétů, které vznikali za Mozartova života. Mozartův dům najdete na adrese Getreidegasse 9.

 

Zámek Mirabell a přilehlé zahrady

Nejkrásnější výhled na dominanty Salzburgu se dá zažít ze zámku Mirabell. Zámek s úchvatnými zahradami je jedno z nejmagičtějších míst města. Můžete ho nalézt na pravém břehu řeky Salzah. Stavba zámku započala roku 1606 na podnět arcibiskupa Wolfa Dietricha von Raitenau. V současnosti se uvnitř zámku nalézají kanceláře starosty Salzburgu a salzburgského magistrátu. Součástí zámku je také tzv. Mramorový sál, kde se konají koncerty, či svatební obřady.

Svou roli v krásách zámku Mirabel jistě hraje i přilehlá zámecká zahrada. Ta byla vytvořena kolem roku 1690. Je známa svými nádherně upravenými ornamentálními záhony a mnohačetnými sochami.

 

Salzburgská pevnost Hohensalzburg

K dominantám města Salzburg bezesporu patří i hrad Hohensalzburg. Tato monumentální pevnost se tyčí nad městem na hoře Mönchsberg. Hrad byl postaven roku 1077, a od té doby se stále rozšiřoval. Dnes je podle jistých zdrojů největším zachovalým hradem ve střední Evropě, ačkoliv nedosahuje velikosti hradního komplexu pražského hradu.

Ke hradu můžete dojít pěšky, ale ti co mají rádi větší komfort mohou využít lanovku. Ta vede až na jižní nádvoří. V komplexu hradu lze najít multimediální Magické divadlo a četná mediální stanoviště. Každou neděli v 11:45 také můžete na jedné z barokních věží zastihnout trubače a na nádvoří slavnostní pochody. A nejen to, z hradeb se vám naskytne nádherný výhled na historickou část Salzburgu. Pokud se podíváte na druhou stranu od hradu uvidíte rozlehlou louku s malým domkem uprostřed. Louce se v Salzburgu říká Zelené návrší a onen malý domek je Dům hlídače zeleného pole.

 

Klášter Nonnberg

Klášter stojí na mírně vyvýšeném místě na úpatí stejné hory, na níž se nachází hrad Hohensalzburg. Nonnberg je známý gotickou architekturou, nástěnnými malbami a drobnými uměleckými prvky. Můžete zde najít sochu Panny Marie, která je dominantou klášterního kostela, či kryptu s volně stojícími sloupy nesoucími gotickou žebrovitou klenbu.

Ke klášteru se můžete dostat buď velice strmou uličkou Hoher Weg, či úzkou uličkou Nonnberggasse. Otevírací doba kostela je denně od 6:45 až do západu slunce (v léte do 19. hodiny). Výjimkou jsou bohoslužby, kdy není možné si zařídit prohlídku. Pokud si chcete prohlédnout fresky v “Ráji” musíte si u klášterní brány vyžádat klíč.

Rezidenční náměstí a kašna

Náměstí najdete v samém srdci historické části Salzburgu. Je lemováno rezidencemi salzburgských knížecích arcibiskupů, chrámem, a dlouhou řadou měšťanských domů. Náměstí bylo založeno v 16. století, kdy za vlády arcibiskupa Wolfa Dietricha z Raitenau bylo vybudováno celkem pět náměstí.

V 17. století byla vybudována rezidenční kašna, která svým barokním stylem upoutá Vaší pozornost. Na kašně můžete najít čtyři mořské oře, kteří vyskakují ze skály a stejný počet mužů podpírajících kruhovou kamennou mísu. Nad mísou jsou tři delfíni držící mísu s vodou ve tvaru mušle. Na samém vrcholu kašny stojí majestátný Triton.

 

Přírodovědecké a technické muzeum

Pokud se již nabažíte pamětihodností, tak máte možnost zavítat do přírodovědeckého a technického muzea “Haus der Natur”. Rozhodně v tomto typu muzea nenajdete jen suchopárná fakta a nepřeberné množství tabulek textu, spíše budete překvapeni jak vše přetéká životem. Lze zde najít akvária odhalující tajemný svět v hlubinách, korálové žraloky či korálové útesy. V Science Center se máte možnost hravě a srozumitelně seznámit s mnoha vědními obory na desítkách stanovišť. Možná proto je “Haus der Natur” jedna z nejvyhledávanějších atrakcí Salzburgu.

 

Rozhodně doporučujeme navštívit všechna tato místa. Každé z nich má specifické kouzlo a neopakovatelnou atmosféru. Doufáme, že si pobyt v Salzburgu užijete a necháte se pohltit jeho bohatou historií.

REZEROVAT UBYTOVÁNÍ V BAD GASTEIN ZDE

Salzbursko