Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Rybí speciality Rakouska

Rybí speciality Rakouska

Rybaření má v Bad Gaistenu a okolí dlouhou tradici, můžete si ho dokonce samy vyzkoušet. Pojďme si nyní něco říct k rybím specialitám, které si v Rakousku můžete dát.

Siven americký

Siven americký je ryba dravá sladkovodní ryba z čeledi lososovitých. Do Evropy byl dovezen koncem 19. století z Ameriky. Má velice zajímavou nahnědlou barvu, můžeme na něm nalézt červené a hnědé tečky.

Pstruh duhový

Je také znám pod názvem losos duhový. Podobně jako Siven americký patří do čeledi lososovitých. Původně žila pouze v oblastech Asie a Severní Ameriky, poté se rozšířila i do jižní Evropy, Jižní Ameriky a Austrálie, kde má v některých oblastech negativní vliv na původní druhy, které napadá a vytlačuje. Je to velice známá ryba i u nás. Hřbet je zbarvený do hněda, břicho má spíše do stříbrna.

Lipan

Lipan byl dříve zařazován do čeledi lipanovitých, dnes je však považován za podčeleď lososovitých.  Lipani mají poměrně protáhlé, mírně zploštělé tělo. Jejich typickým znakem je velká hřbetní ploutev. U nás mu hrozí vymizení, pokud nebudou přijata ochranná opatření. Žijí ve studené, rychle tekoucí vodě, někdy také v alpských jezerech.

Siven severní

Opět patří do čeledi lososovitých. Žije v alpských jezerech, krom toho, jak je patrné z názvu také v chladných severských oblastech severní Evropy, Grónska a Severní Ameriky. Jedná se o velice rozmanitý druh.

 

Recept na závěr

Příprava pstruha není nic složitého a v tomto případě je lepší řídit se pravidlem méně je někdy více. Zkuste si jej udělat například pomocí tohoto jednoduchého receptu:

Suroviny:

  • pstruh
  • sůl
  • kmín
  • máslo
  • 3 lžíce oleje

 

Postup:

Pstruha očistíme, nasolíme (i uvnitř) a posypeme kmínem z obou stran. Množství kmínu na jednu rybu (300-gramovou) je zhruba rovná polévková lžíce. Máslo necháme na pánvi rozpustit s olejem (zabrání přepalování másla), vložíme rybu a smažíme z obou stran dozlatova. Doba smažení je cca 18 minut (dle velikosti ryby). Rybu můžeme ještě pokapat citronem.

 

Dobrou chuť

Gastronomie