Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Rakouský špek pro labužníky

Rakouský špek pro labužníky

Rádi na dovolené ochutnáváte místní speciality? V Rakousku určitě nevynechejte šunku a špek! Každý region má vlastní druh s unikátním způsobem přípravy. A všechny stojí za vyzkoušení!

Špek a slanina má v Rakousku dlouholetou tradici a v jednotlivých regionech najdete různé druhy s unikátními recepty na přípravu. Při přípravě špeku se vepřové maso na několik týdnů naloží do soli v dřevěném sudu. Do soli jsou přimíchány bylinky, které špeku dají jedinečnou příchuť podle jejich kombinace. Po důkladném uležení v solné směsi jsou kýty špeku vyuzeny a vysušeny v udírně. Dobře vyuzený špek vydrží čerstvý několik měsíců. Špek je pro obyvatele Rakouska tradiční pokrm a v minulosti to byla důležitá potravina, protože obsahuje železo, selen a mnoho dalších živin důležitých pro doplnění energie.

Při návštěvě Rakouska a oblasti v okolí Bad Gastein nezapomeňte vyzkoušet následující druhy špeku:

Špek od Herberta Lankmaiera


Při cestě do Bad Gastein nebo do Salzburku se zastavte v údolí Almtal, které leží mezi Salzburkem a Linzem. Skvělý špek tu koupíte v malém řeznictví Herberta Lankmaiera v malém městečku Grünau. Špek z kotlety, který tu prodává, je šťavnatý a vláčný a příjemně jemně nakořeněný. Prasata, která se tu poráží, navíc pocházejí zásadně z místního regionu a špek je vyroben z masa nejvyšší kvality.


Tyrolský špek


V Bad Gastein určitě narazíte také na výborný tyrolský špek. V oblasti Tyrolska se při přípravě špeku kombinují hned dvě metody. Metoda ze severu, při které se maso udí, je doplněna středomořským sušením masa. K tradičnímu receptu patří menší množství soli a kouře. Nahrazeno je sušením na čerstvém vzduchu. Špek zraje po dobu několika týdnů. Ve východním Tyroslku se vyrábí speciální druh špeku zvaný “Henkele” podle vybraného typu koření. Špek se připravuje z několika typů masa včetně vepřového, hovězího, jehněčího, jeleního a mnoho dalších.


Korutanský špek


Pokud sjedete více na jih, vyzkoušejte korutanský špek. V Korutanech je klima příznivé pro udění i sušení na vzduchu. Nejznámější gurktalský špek z údolí Gurktal je výhradně sušený na vzduchu. Kombinace korutanských solí a koření mu dává jedinečnou chuť.
Další pochutiny, které v Rakousku stojí za vyzkoušení je třeba nevařená šunka Vulcano, která se suší s kostí až 15 měsíců, nebo šunka Turmschinken z jihovýchodního Štýrska.

Chcete vyzkoušet rakouský špek a další místní pochutiny? Zarezervujte si svůj pokoj v Residenci AlpenHeart a užijte si plnými doušky svou dovolenou v rakouském ráji - v oblasti Bad Gastein.

 

UBYTOVÁNÍ BAD GASTEIN - REZERVOVAT NYNÍ

Gastronomie