Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Rakouské víno

Rakouské víno

Patříte mezi milovníky vína? Červené nebo bílé? Na své si přijdete i při své dovolené v Rakousku. Na jaká vína se můžete těšit?

Jste milovníkem vína a vychutnáváte si život plnými doušky? Navštivte Rakousko!  Není to daleko, a protože je víno součástí rakouské kultury více než dvě tisíciletí, skvělé zážitky jsou zaručeny.

Historie rakouského vinařství sahá pravděpodobně až do doby 700 let př. n. l. ke starým Keltům. Opravdový základ kultury vinařství však v Rakousku položili Římané za vlády císaře Proba (276-282), který povolil Galům, Španělům a Angličanům vlastnit vinice a vyrábět víno. Po pádu Římské říše došlo na území Rakouska k migraci národů, což mělo za následek úpadek vinařství a devastaci vinic.
Za vlády Karla Velikého (742-814 n. l.) se vinařství znovu začalo rozvíjet. Tato doba přinesla nejen pokrok v pěstování vinné révy a zakládání nových vinic, ale i ve výrobě vína novými technologiemi. Začalo třídění vinic, skladování vína v sudech a důkladný výběr pěstovaných odrůd.
Po roce 955 začala výrobu a pěstování vína zajišťovat církev. Hlavními producenty vína se staly kláštery a vinice vlastnila i šlechta. Ve 13. století se rakouské vinice rozšířily na západ a v 16. století překročily také hranice Čech, Moravy, Slezska a Pruska.
Vlivem vysokých daní a konkurence - velká oblíbenost piva, nastal v 17. století v rakouském vinařství útlum. V 18. století došlo opět k výraznému oživení vinohradnictví a obchodu s vínem. Katastrofa přišla v 19. století. Vlivem chladného počasí  napadly rakouské vinice houbovité choroby a v roce1872 jich révokaz poničil většinu v Evropě. V tomto období se zakládaly první vinařská družstva a hledaly se odolné odrůdy vinné révy.
Z této doby pochází i první vysazení odrůdy –  Veltlínské zelené.

 

Rakouská vína dnešní doby sklízejí úspěchy u odborníků a milovníků vín po celém světě. Tento úspěch je postaven na velmi dlouhé rodinné tradici rakouského vinařství, podpořené využitím moderních technologií.

Za svou jedinečnost vděčí rakouská vína těmto faktorům:

Odrůdy – Rakousko produkuje především suchá bílá a dezertní vína. Červená vína zde nejsou tak rozšířená, nicméně v poslední době získávají velmi dobrou pověst.
Nejoblíbenější bílou odrůdou je Veltlínské zelené (vína z této odrůdy jsou ve světě vysoce ceněna, vlivní kritici ji dnes považují za jednu z nejdůležitějších odrůd pro bílá vína na světě), Ryzlink rýnský a Müller-Thurgau. Z červených odrůd pak Zweigelt, Modrý Portugal a Blaufrankisch.

Podnebí - horké letní dny a chladné noci dávají vzniknout svěžím, aromatickým vínům plné chuti a vytříbeného charakteru. Nikde jinde nejsou velká vína svěžejší a svěží vína lahodnější.

Půda - vinice v Rakousku zaujímají plochu 50 tisíc ha a celková produkce vína je 3 miliony hektolitrů. Díky různým typům půd jsou rakouská vína tak rozmanitá. Od kamenitých terasovitých svahů břehů Dunaje, přes silné vrstvy spraše v Dolním Rakousku, vápenaté půdy Burgenlandu a jižního Štýrska, po sopečné čedičové půdy v Kamptalu a jihovýchodním Štýrsku.
Nejkvalitnější vína v Rakousku pocházejí z vinařských oblastí údolí Dunaje Wachau a Kamptal. Hlavní vinařská centra Rakouska jsou Spitz, Arnsdorf, Wösendorf, Joching, Weißenkirchen, Dürnstein, Loiben, Rossatz, Mautern.

Vinařské oblasti – Rakousko má čtyři hlavní vinařské regiony: Niederosterreich (Dolní Rakousko), Burgenland, Steierland (Štýrsko) a Wien

Kultura - v rakouských vinařských oblastech můžeme nalézt sklepy z dob římského osídlení, středověké vesnice i barokní kláštery a statky.

Lidé - s Rakušany, holdujícími vínu, je zábava. Mají rádi dobré jídlo, dobré víno – rádi se baví. Pokud jde o kvalitu, jsou nároční. Rakousko je zemí malých rodinných vinařství, kterých je více než 9000. V nich pracují celé rodiny a díky tomu se vinařské umění a vášeň pro víno předává z generace na generaci.

Úcta k přírodě - Rakušané jsou skutečnými milovníky přírody a přistupují k ní s veškerým respektem. Nepřekvapuje proto, že drží světový rekord v ekologickém hospodaření – celých 16 % veškeré zemědělské půdy a 10 % plochy vinic je obhospodařováno ekologicky. Navíc je v rakouském zemědělství zcela zakázáno používání GMO (geneticky modikovaných organismů). Většina hroznů je i v současnosti sklízena ručně.

Snoubení s pokrmy - rakouská vína patří k těm vůbec nejvhodnějším ke kombinaci s pokrmy. Veltlínské zelené a řada dalších odrůd se skvěle hodí k bohaté vídeňské kuchyni, stejně jako k tradičním rakouským regionálním pokrmům. Navíc skvěle doplňují širokou škálu kuchyní celého světa.

Vydejte se do Rakouska, protože vinné sklípky, regionální dobrůtky a lahodný mok z hroznů není výsadou jen jižní Moravy. Na zdraví!

 UBYTOVÁNÍ RAKOUSKO REZERVOVAT ZDE

Gastronomie