Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Rakouské sýry

Rakouské sýry

Když se řekne Rakousko, vybaví se nám mnohé, ať už to jsou Alpy, romantická Vídeň, slavní hudební skladatelé jako Beethoven a Mozart, lázně a wellness, tradiční „schnitzel“ nebo třeba dobré pivo. Jedno se Rakušanům rozhodně upřít nedá – jsou to velcí požitkáři. Pokud Rakousko navštívíte, rozhodně byste si neměli nechat ujít tamní sýry!

Rakouské sýry se produkují především v horských oblastech. Dnes jsou sýry mnohými považovány za velkou pochoutku, původně však měla jeho výroba ryze praktické důvody – mléka byl dostatek a sýry se ukázaly jako skvělý a chutný způsob jeho uchovávání po delší dobu.

Měkké sýry

Vznik měkkých sýrů se datuje do minulého století. Tento druh sýrů se produkuje především v Horním Rakousku a Štýrsku. Charakter těchto sýrů se různí podle receptu a doby zrání. Typicky zrají od 2 do 4 týdnů. Z těch u nás známých se jedná o sýry jako Cammembert, Brie, Romadur, Blaťácké zlato apod.

 

Polotvrdé sýry

Tato kategorie sýrů má v Rakousku několik století dlouho tradici. Vyrábí se po celé zemi se silným regionálním vlivem, od kterého se často odráží názvy sýrů – Dachsteiner, Arlberger, Gmundner Bergkäse. V ČR můžeme z kategorie polotvrdých sýrů běžně najít především Eidam. 

Tvrdé sýry

I zde nalezneme celou řadu sýrů od těch jemnějších po ty silně aromatické. Tvrdé sýry zrají minimálně několik týdnů, spíše ale řadu měsíců a u některých druhů dokonce i roky. U nás prodávané varianty jsou např. Ementál, Čedar, Parmazán apod.

 Alpské sýry

Vybrané rakouské sýry

 

Vorarlberger Bergkäse

Tento tři až šest měsíců zrající, regionální, sýr, je považován za velkou lahůdku a je známý daleko za hranicemi svého původního regionu. Chuťově je poměrně výrazný, pikantní se silnou vůní.

Tiroler Graukäse

Jedná se o jeden z nejstarších Rakouských sýrů. Zraje 10 až 20 dní, vyrábí se z nízkotučného mléka a chutná lehce kysele. Obsah tuku je pouze mezi 0–2 %. Chuť je pikantně kyselá a stává se ostřejší se zvyšující se zralostí.

Vorarlberger Alpkäse

Řadíme jej do kategorie tvrdých sýrů, typicky zraje po dobu deseti měsíců. Je to tradiční sýr z alpské oblasti, vyrábí se pouze během letních měsíců. Minimální obsah tuku je 45 %, chuťově je spíše pikantnější.

Tiroler Alpkäse

Jak už název napovídá, sýr pochází z Tyrolska. Vyrábí se pouze během letních měsíců na vybraných alpských pastvinách. Po uzrání je k dispozici pouze v období mezi říjnem a březnem. Spadá do kategorie tvrdých sýrů, je silně aromatický a zraje po dobu 4 měsíců.

Tiroler Bergkäse

Tento sýr, pocházející opět z Tyrolska, je vyráběn z mléka od krav, které nejsou krmeny siláží; tím si získává svoji charakteristickou aromatickou chuť. Zraje po dobu 5 měsíců při teplotě 12-16 °C a řadí se do kategorie tvrdých sýrů, obsahuje minimálně 45 % tuku.

Gailtaler Almkäse

Tento tvrdý, 7 týdnů zrající, sýr se produkuje na 14 vybraných pastvinách Gailtalu.  Je vyrobený z neupraveného kravského mléka, někdy se do něj přidává 10 % kozího mléka. Každoročně se ho vyrobí přibližně 40 tun, obsahuje 45 % tuku a má plnou a aromatickou chuť.

 

Rakousko patří mezi turistiky vyhledávané oblasti díky krásné alpské přírodě, čistému horskému vzduchu, stylu životu a výborné gastronomii. Rozhodně si nenechte ujít navštěvu oblasti Bad Gastein, která se pyšní termály, radonovými jeskyněmi, nádhernými cyklostezkami, turistickými stezkami, sjezdovakami a tisici dalšími atraktivitami a aktivitami.

HOTEL BAD GASTEIN - rezervovat zde

Gastronomie