Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Mozartovy koule

Mozartovy koule

Milujete sladké? V tom případě musíte ochutnat gastronomickou ikonu Salzburku - pravé Mozartovy koule!

Pojďme se společně podívat na historii, výrobu a tradici Mozartových koulí, ať ochutnáte ty pravé!

Když trávíte svou dovolenou v Bad Gastein či v okolí Salzburska, byl by hřích neochutnat právě Mozartovy koule, které patří mezi nejtypičtější sladkosti Rakouska. Jejich výroba začala v Salzburgu Paulem Fürstem v roce 1890 – bohužel není výroba patentovaná, takže existuje několik dalších výrobců Mozartových koulí, kteří se snaží recepturou co nejvíce přiblížit (např. firma Regel a Mirabell). Historie výroby originálních Mozartových koulí od Fürsta se zakládala na zdokonalování čokoládových pralinek různými ingrediencemi tak, aby celistvá koule působila dokonale a způsobila extázi chuťových pohárků.  Pak vzniklo něco dokonalého – nugát, který se snoubil s luxusní chutí pistáciového marcipánu, obalený v hořké čokoládě. Původně se tato laskominka jmenovala Mozartovy bonbony, ale později po rozšíření výroby se přejmenovala na Mozartovy koule – Mozart Kugeln.

Výroba – ingredience Mozartových koulí

Jádro koule tvoří kvalitní pistáciový marcipán z čerstvých pistáciových oříšků. Marcipán je obalen vrstvou nugátového krému a povrch uzavírá vrstva z tmavé čokolády. Vzhledem k tomu, že Fürstova výroba je naprosto originální a zakládá si na ruční výrobě, nesetkáte se s dokonalým kulatým tvarem – Fürstovy koule jsou mírně šišaté. A proč šišaté? Koule se při výrobě napíchnou na dřevěné tyčky a noří do hořké čokolády, poté se položí na dřevěná prkénka, aby cukrářské dílo dokonale ztuhlo. Po ztuhnutí se dřevěné tyčinky z koule vyndají a vstříkne se do nich čokoláda. Tím pádem už je koule hotová a musí se zabalit do originálního stříbrného obalu s modrým obrázkem Mozarta.

Vzhledem k tomu, že koule nebyly patentované, vlekly se různé spory o jejich výrobě a samotném kopírování. Výsledkem soudu bylo rozhodnutí, že Fürstovy koule jako jediné mohou používat název: Original Salzburger Mozartkugeln  - Originální Salzburské Mozartovy koule.

 Kde koupit pravé Mozartovy koule

Tradice Paula Fürsta se zachovala a jeho potomci nyní nabízí ručně dělané koule přímo v Salzburgu, kde mají 3 vlastní obchody,  a to:

  • Ulice Brodgasse
  • Ulice Ritzerbogen
  • Ulice Getreidegasse

Co se týká ceny, jsou pravé koule i vzhledem k ruční výrobě dražší než ty, které se vyrábějí průmyslově (Mirabell, Reber, Hofbauer, Manner, Lambertz). U Fürsta počítejte s cenou za 1 kouli kolem 1 eura, zatímco ostatní výrobce nabízí 1 kouli kolem 30 centů.

Takže pokud máte chuť ochutnat originální kulinářské dědictví Salzburgu, rozhodně si zajděte na jednu z daných adres – je možné, že si budete muset vystát frontu – protože každý turista i místní rád ochutná sladkou pochoutku, která proslavila Salzburg.

 

Jak daleko je Salzburg od Bad Gastein? 1 hod 30 min a po cestě si můžete prohlédnout spoustu dalších přírodních a uměleckých památek.

Zarezervujte si svůj pokoj v Residenci AlpenHeart a užijte si plnými doušky svou dovolenou v rakouském ráji - v oblasti Bad Gastein.

REZERVOVAT UBYTOVÁNÍ BAD GASTEIN ZDE

Gastronomie