Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Lamprechtské jeskyně

Lamprechtské jeskyně

Pokud se nacházíte v oblasti Salzburska rozhodně stojí za zajížďku podívat se na úžasnou Lambrechtskou jeskyni - nejdelší jeskyni Evropy.

Lamprechtshöhle, česky Lamprechtská jeskyně, se nachází v St. Martinu u města Lofer. Z Bad Gastein je to po silnici B311 hodinu cesty. Do jeskyně se ale rozhodně vyplatí vydat , protože se jedná o jedno z největších turistických lákadel Salcburska i celého Rakouska.
Lamprechtská jeskyně je neuvěřitelných 35 kilometru dlouhá, což z ní činí nejdelší jeskyni Evropy. Návštěvníkům nabízí 700 metrů dlouhou trasu s celkem 392 schody, které překonávají 70 metrů převýšení. V jeskyni sice nenajdete klasické krápníky ani ledovou výzdobu, zato se můžete pokochat podzemními vodopády, potoky a jezery. Během prohlídky jeskyně projdete několika tunely, zakončenými velkou skalní halou.
Lamprechtská jeskyně patří do skupiny krasových útvarů s aktivním vodním tokem, jehož síla se v průběhu roku vzhledem k nadmořské výšce různě mění. Interiér jeskyně mění pokaždé do trochu jiné podoby.
Dominantní geologické struktury v oblasti určují směr a rozsah jeskynního systému, který se nachází na rozhraní mezi vrstvami dolomitů a asi 400 metrů mocnou vrstvou Dachsteinských vápenců. Nejstarší patro Lamprechtské jeskyně se pravděpodobně formovalo již před 12 miliony let. Nejmladší patro pochází z období před 10 000 lety.
Délka prozkoumaných chodeb čítá zhruba 50 km a neustále se zvyšuje s každou další úspěšnou expedicí. Celkové převýšení ve spojeném jeskynním systému dosahuje 1632 m. Navzdory vysokému převýšení je celý dosud zmapovaný jeskynní systém relativně jednoduše přístupný a organizované skupiny s jeskyňářským vybavením pravidelně s průvodcem navštěvují i prostory mimo hlavní vyhlídkovou trasu. Cesta je velice dobře zajištěná skobami, lany a žebříky, proto nevyžaduje žádnou zvláštní horolezeckou průpravu.
Lamprechtská jeskyně poskytuje příjemné ochlazení během horkých letních dní. Je ale potřeba myslet na velmi nízkou teplotu 5-7°C a vybavit se vhodným oblečením. V případě deštivého počasí poskytne jeskyně vhodné útočiště a skvěle nahradí plánovaný výlet do přírody. Zázemí pro turisty představuje přilehlý hotel s restaurací, která se přímo na oficiálních stránkách jeskyně prezentuje jako místo, kde nabízejí pokrmy z čerstvých místních surovin, upravených podle starých místních receptů.
Když už budete v oblasti Loferu, nenechte si ujít možnost pěšího výletu do soutěsky Vorderkaserklamm nebo Seisenbergklamm.

HOTEL BAD GASTEIN - REZERVACE ZDE

Salzbursko