Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Krampusové - Krampuslauf

Krampusové - Krampuslauf

Toužili jste někdy zažít pravý krampusácký průvod? O co se vlastně jedná? 5.12. to vše propuká!

Krampusové jsou alpská strašidla, která se objevují převážně kolem Adventu. Svátek Krampusů oficiálně připadá na 5.12 – společně s Mikulášem. Po horských vesničkách se pohybují postupně od listopadu do ledna – ale oficiální velký Krampuslauf připadá právě na 5.12. Samotná tradice vznikla v oblasti Alp a postupně se rozšiřovala  do celého Rakouska, Německa, Slovinska, Maďarska, Itálie, Chorvatska -  v Čechách prochází nejznámější Krampuslauf Kaplicí. Historie průvodů sahá do poloviny 19. století. Každá vesnice má svojí krampusáckou skupinu.

Extrémně věrohodné odpudivé masky čertů a ďáblů zastraší malé i velké. Budí neskutečný respekt a strach nejen svým vzhledem,  ale  i křikem. Masky jsou vyřezávané z lipového nebo borového dřeva ručně malované. Každá maska se skládá z pravých rohů, které se používají z muflonů, kamzíků, koz nebo beranů. Rohy můžou být menší, ale i více jak metr dlouhé. Kožich a kalhoty se šijí z pravých kožešin. Krampusové při svých průvodech o sobě dávají vědět hlasitým křikem už z dálky.  Průvod je doprovázen rachotem kravských zvonů, řetězů, dýmu, hlasité hudby, kouře a řevu samotných krampusů. Pravé alpské kraví zvony mají připevněné kolem pasu a sahají až ke kolenům. Další výbavou správného pekelníka je kravský ocas, vrbové proutí na šlehání, někdy i pořádný řetěz, se kterým šlehají okolo. Na zádech nosí nůši, do které strkají zlobivé děti. Cena 1 dřevěné masky stojí až 500 euro, celý převlek pro Krampuse vyjde cca na 1000 euro. Dnes se na mnoha místech konají Krampuslaufy a soutěží se o nejlépe vyřezanou masku.

Největším a nejvyhlášenějším čertovským průvodem na světě je tradičně Schladming  -   cca 50 passů – čertovských družin obvykle s vozem, na kterém je hlavní pekelník. Z vozu někdy šlehají ohně, světla, a dští síra. Vozy jsou tažené čerty, koňmi nebo koňskými spřeženími. Družina se skládá cca z 20 čertů. Pochodu se každý rok zúčastňuje přes 1000 krampusů z celého Rakouska, Bavorska, severní Itálie.  Této události se každý rok zúčastňuje přes 10 tisíc diváků.

Pokud se si přejete zažít jeden z nejděsivějších zážitků ve Vašem životě – rozhodně si neberte elegentaní a nové oblečení, Krampusové rádi označují svoje oběti během celého průvodu – tukem, uhlím, popelem.

Zajímavost – v některých vesnicích se Krampusem mohou stát pouze chlapci starší 18 let, kteří ještě nemají rodinu.

Vzdálenost

Schladming - Salzburg - 111 km (cca 1,5 hod autem)

Schladming  - Bad Gastein - 102 km (cca 1,5 hodiny autem)

 

REZERVOVAT UBYTOVÁNÍ BAD GASTEIN

Krampuslauf Krampusové Krampusová maska

 

Aktuální akce