Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Historie Bad Gastein a okolí

Historie Bad Gastein a okolí

Přemýšlíte jestli strávit svou dovolenou v Bad Gastein? Co to je vlastně za oblast a jaká je její historie?

V Bad Gastein si na své přijdou nejen lyžaři, turisté a cykloturisté, ale také milovníci historie, protože dějiny Gasteinu jsou stejně fascinující, jako přírodní krásy celého údolí. A pokud jste navíc příznivci lázeňství, návštěva této oblasti, bude jasnou volbou.

První zmínky o Gasteinu se datují do prvního tisíciletí našeho letopočtu. Římané zde během svých dobyvačných tažení postupně osidlovali celý kraj. Po Římanech přišli Keltové, kteří dali oblasti jméno Gastein – údolí. Keltové zde dobývali zlato, což vedlo k rozmachu a blahobytu obyvatel. V 16. století, kromě těžby zlata, proslulo údolí i svými léčebnými prameny.
V druhé polovině 17. století, za vlády arcivévody Ferdinanda III., začala oblast Gasteinu opravdu vzkvétat. Díky četným termálním pramenům se stala vyhledávaným místem lázeňských pobytů tehdejší aristokracie a společenské smetánky.
Zřízením Taurské železnice na počátku 20. století se výrazně usnadnil přístup do lázeňského střediska Bad Gasteinu, kam až do této doby jezdily jen koňské povozy a kočáry s koňským spřežením. Bad Gastein se stal významným místem, kde se vytvářela evropská politika a kde se setkávaly důležité osobnosti té doby.
V Bismarckově období se Bad Gasteinu přezdívalo "Lázně diplomatů".Mnozí slavní a prominentní hosté, k nimž patřili císař František Josef I. a jeho choť císařovna Alžběta, kníže Bismarck, umělci Grillparzer a Schubert nebo filozof Schopenhauer měli zásluhu na tom, že Bad Gastein získal pověst moderních lázní světového formátu.
Po stagnaci, způsobené I. a II. světovou válkou, se znovu začalo blýskat na lepší časy. V zimní sezoně 1945 - 46 se postavil první lyžařský vlek na vrchol Graukogelu a tím nastala pro Gasteinské údolí zcela nová kapitola v jeho vývoji. Éra zimních sportů byla zahájena.

Bad Hofgastein

 

Obec Bad Hofgastein byla v antických dobách centrem těžby stříbra a zlata. Svého času to byla nejdůležitější lokalita Gasteinského údolí a sídlila zde první farnost i soudní stolec. V období vrcholného středověku byl Bad Hofgastein centrem obchodu mezi Itálií, Rakouskem a Německem. Zdejší zlato a stříbro putovalo převážně do Itálie, která sem dodávala hlavně tropické ovoce, dobré víno a další výrobky.
První farní kostel zde byl postaven roku 894, svou dnešní neogotickou podobu získal v 15. století.
V 16. století způsobili mor, pokles cen zlata, přírodní katastrofy a třicetiletá válka úpadek celé oblasti. Období opětného rozmachu BadHofgasteinu nastoupilo se zrušením arcibiskupství v Salzburku a následným rozvojem zdejšího lázeňství. Toto období zahrnuje roky 1807 až 1820.
Mezi památkami obce jednoznačně dominuje katolický farní kostel Panny Marie, trojlodní stavba pocházející z let 1498 až 1507, vysoká špičatá chrámová věž však pochází až z roku 1602. V interiéru tohoto kostela můžeme obdivovat nádherný barokní oltář, který je považován za vrcholné dílo malíře Josefa A. Eisla a sochaře Paula Mödlhammera. Středobodem hlavního oltáře je gotická Madonna z období okolo roku 1500. Vznik kazatelny a bočních oltářů je datován první polovinou 18. století.
Vedle kostela se nachází zajímavý objekt fary, na venkovních stěnách tohoto chrámu a v renesanční lodžii pak krásné a cenné renesanční náhrobníky.
Ve městě se rovněž nachází moderní evangelický kostel zasvěcený Spasiteli, postavený v roce 1960 a několik památkově chráněných domů i drobných památek. Nedaleko městečka stojí také pěkný zámeček Weitmoserschlössl.

Bad Gastein

 

Město je typické svojí atmosférou a lázeňským koloritem. Zvláštností a největší atrakcí města je Gasteinský vodopád, který se nachází přímo v centru. Právě kolem něj se nacházejí ty nejluxusnější hotely jako Grand Hotel de l’Europepostavený na začátku 20. století a svého času nejluxusnější hotel v Rakousko-Uherské monarchii.
Hotel Weismayr byl postaven koncem 19. století a jeho architektonický návrh vytvořil architekt Josef Wessi. Hotel Straubing, který se nachází přímo na Gasteinském vodopádu, má také poměrně bohatou historii, už v roce 1509 zde byl první hostinec.
Obecní úřad sídlí v Rakouském domě, kde je i veřejná čítárna a muzeum. Tato budova byla postavena významnou rodinou Straubingerů.
Zdejší konferenční centrum bylo postaveno v roce 1970 architektem Dr. Gerhardem Garstenauerem. Jedná se o impozantní, betonovou stavbu v centru města.
Ve městě můžete navštívit kostel Sv. Mikuláše nebo kostel Panny Marie.
Město proslulo podeposáním takzvané Gasteinské úmluvy. Bylo to 14. srpna 1865 a jednalo se o mírovou dohodu mezi Rakouskem a Pruskem.

Nádherné městečko si zaloužilo svojí atraktivní pověst díky své lokalitě v nádherném údolí, které nabízí nespočet sportovních aktivit, ale hlavně díky termálním pramenům, které zde položily základy lázeňství v údolí Gastein. Stejně tak radonové jeskyně, které pomáhají jak dýchacímu, tak pohybovému aparátu.

 

Pokud toužíte poznat Rakousko se všemi svými krásami, určitě neopomeňte strávit svou dovolenou v Bad Gastein. V Residenci AlpenHeart Vám nabídneme komfortní ubytování, německy i česky mluvící personál, rakouskou gastronomii a spoustu nezapomenutelných zážitků.

 

REZERVOVAT UBYTOVÁNÍ BAD GASTEIN ZDE 

 

 

Salzbursko