Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Ferraty

Ferraty

Patříte mezi milovníky Ferraty nebo byste si chtěli někdy zkusit trošku více adrenalinu při poznávání horských vrcholů a stezek vedoucích do nebe?

Rakousko je alpská země, tudíž pro ferraty jako stvořená. Můžete si zde vybrat mezi stovkami zajištěných cest všech obtížností.
Obecně se dá říci, že v Rakousku převládají ferraty sportovnějšího charakteru, jejichž zdolání vyžaduje mnohdy trochu síly, ale nebojte se, v oblasti Bad Gasteinu, na hoře Schlossalm, naleznete i stezky pro první seznámení s tímto adrenalinovým sportem.

Feratta (časté je i německé označení Klettersteig) je zajištěná cesta umožňují bezpečné zdolání i náročnějších horolezeckých částí díky fixnímu jištění.
Jisticí lano, v pravidelných intervalech spolehlivě ukotvené k pevné skále, slouží k zavěšení karabiny pro samojištění. Průběžné jisticí lano bývá u cest s nejnižší obtížností používáno jako zábradlí a například se používá i na přístupových cestách k horským chatám.
Dalšími umělými pomůckami bývají žebříky, řetězy, kramle, stupačky, lávky a čepy. Slouží jako stupy a chyty v místech, kde přirozený terén tyto možnosti neposkytuje. Méně zkušení lezci tak mohou bezpečně zdolat i extrémně kolmé až převislé úseky, které by pro ně byly při klasickém horolezeckém postupu nedosažitelné.

Kategorie obtížnosti ferrat je dána jednak obtížností nejtěžšího místa, jeho délkou, ale i celkovou délkou cesty:

A – Zajištěné, jednoznačně vedené turistické cesty a velmi lehké zajištěné cesty. Umělé jištění v podobě ocelových lan, řetězů nebo zábradlí slouží převážně jen ke zvýšení pocitu jistoty v exponovaném terénu, z technického hlediska však není nutné

B – Mírně strmý skalní terén. Umělé zajištění v podobě ocelových lan, kramlí, kolíků a žebříků slouží přímo k postupu vpřed. Některé pasáže jsou již namáhavé a vyžadují sílu.

C – Strmý skalní terén. Umělým jištěním (ocelová lana, kramle, kolíky, žebříky) je opatřena převážná část celkové délky cesty a mohou být hůře dostupná pro nižší postavy. Časté svislé stěny s nataženým ocelovým lanem k jištění. Zajištěné úseky už vyžadují určitou sílu v pažích.

D – Velmi strmý skalní terén, místy kolmé partie, místy dokonce převislé. Umělé jištění je realizováno většinou jen pomocí ocelových lan a příležitostně umělými stupy (kramle, kolíky). Předpokládá se, že lezec je trénovaný a ve výborné kondici. Je dobré použít obuv s podrážkou podobající se lezečkám.

E – Místy extrémně exponované cesty, vedené v kolmém skalním terénu s minimem přirozených stupů. Umělé zajištění je realizováno většinou jen pomocí ocelových lan a jen velmi málo umělými stupy (kramle, kolíky). Nejtěžší místa vyžadují použití horolezecké techniky nebo velké síly v pažích. Tyto zajištěné cesty už mají vysloveně sportovní charakter. Pouštět se do nich mohou jen velmi zkušení vysokohorští turisté a horolezci.Tyto ferraty nemají za úkol lezci cestu usnadnit, ale naopak obtíže vyhledávají.

F – Na ferratách v Rakousku se objevují i úseky o obtížnosti "F". Většinou se jedná o nepříliš dlouhý úsek, kterému se lze vyhnout cestou, která odpovídá zbytku obtížnosti ferraty. Tyto úseky bývají dlouhé např. do 50 m. Jedná se o cestu v převisu kde je natažené jen jistící ocelové lano. Cesta bez dalších pomocných prvků jako jsou trny nebo stupínky. Instruktoři z Ferrataclimbing.eu doporučují pouze fyzicky zdatným jedincům, kteří nemají nadváhu, mají sílu v pažích a mají zvládnutou techniku lezení.

 

Na hoře Schlossalm existuje šest ferrat různých obtížností. Dostanete se tam lanovkou z obce Bad Hofgastein.

  1. Cvičná ferrata

Zajištěná cesta pro první seznámení se s fixačními lany, ale i s obtížnou variantou pro profesionály

Obtížnost: B/C/D/E

Rozdíly ve výšce: 30 m

Délka: 40m

Přístup: 15 min

Zajištěná cesta: 20 min

Sestup: 15 min

Výchozí bod: zastávka lanovky "Kleine Scharte"

 

  1. Roztomilá, malá cvičná ferrata

Obtížnost: B/C

Rozdíly ve výšce: 95 m

Délka: 135 m

Přístup: 10 min

Zajištěná cesta: 20 -30 min

Sestup: 15 min

Výchozí bod: zastávka lanovky "Kleine Scharte"

 

  1. Ferrata"Weitmoser"

Rozmanitá zajištěná cesta pro zkušené

Obtížnost: B/C

Rozdíly ve výšce: 150 m

Délka: 330m

Přístup: 20 min

Zajištěná cesta: 1 hodina

Sestup: 40 min

Výchozí bod: zastávka lanovky "Kleine Scharte"

 

  1. Ferrata "Mauskarspitze"

Krátká, středně obtížná zajištěná cesta

Obtížnost: B/C

Rozdíly ve výšce: 130 m

Délka: 250 m

Přístup: 45 min

Zajištěná cesta: 50 min

Sestup: 45 min

Výchozí bod: zastávka lanovky "Kleine Scharte"

 

  1. Ferrata "Hirschinger"

Zábava a akce lanových mostů a Flying Fox!

Obtížnost: B/C bis D/E

Rozdíly ve výšce: 125 m

Délka: 300m

Přístup: 15 min

Zajištěná cesta: 1 hodina

Sestup: 15 min

Výchozí bod: zastávka lanovky "Kleine Scharte"

 

  1. Jedna z nejobtížnějších ferrat v Gasteinském údolí

Obtížnost: D/E

Rozdíly ve výšce: 200 m

Délka: 400 m

Přístup: 30 min

Zajištěná cesta: 1 ½ hodiny

Sestup: 30 min

Výchozí bod: zastávka lanovky "Kleine Scharte"

 REZEROVAT UBYTOVÁNÍ V BAD GASTEIN

Adrenalinové sporty